Így ezt én is, mint kezdő sütögető, meg mertem próbálni! :D
Nálunk a pite nem az a fitos, de kevés, kis kerek formájú pite! Nálunk egy egész nagy tepsi készül ilyenkor. :-D
A fele almás, a fele túrós. :-D
Hozzávalók:
75 dkg liszt
1 kk só
1 cs sütőpor
20 dkg cukor
50 dkg RAMA
4 db tojás sárgája
3-4 ek tejföl
4 db tojásfehérje
50 dkg túró
3-4 ek búzadara
2 tojássárgája
ízlés szerint cukor, citromlé
alma (kb. 2 - 2,5 kg.)
2 kk fahéj
10 dkg dió+ 5 dkg cukor
+1 tojás a kenéshez
1. A lisztet a sóval és a sütőporral jól elkeverem
2. A cukrot a RAMA-val és a 4 db tojássárgájával (a fehérjét tegyük félre!!!) egy fakanál segítségével jól eldolgozom, simára keverem. (Amennyire ez lehetséges ;-) )
3. A lisztes keverékem közepébe borítom a vajas-cukros-tojásos masszám, valamint hozzáadom a 3-4 ek tejfölt. Az egészet jól összegyúrom. Nagyon szép, könnyen kezelhető tésztát kapok.
4. A tésztát két egyenlő részre osztom, az egyiket elkezdem kinyújtani, akkorára, hogy kicsit nagyobb legyen, mint a sütő tepsije. (A nyújtódeszkára itt már réteslisztet teszek!)
5.Az almát lereszeljük, megcukrozzuk, félretesszük egy 10-15 percre. Ez idő alatt levet ereszt. Az almareszelékünkből kinyomkodjuk a felesleges levet, majd a fahéjjal és a darált dióval összekeverjük.
6. A túrót villával összetöröm, hozzáadok 2 tojássárgáját, valamint a 3-4 ek búzadarát, a villámmal ezt is kicsit hozzádogozom a túróhoz. A megmaradt 4 tojásfehérjét felhabosítom, citrommal és cukorra ízlés szerint ízesítem. A habnak édesnek, és citromosnak kell lennie, mert a túrót ízesítjük vele. Én itt már nyírfacukrot használtam. :-) A habot apránként hozzáadom a túróhoz, és óvatosan elkeverem.
7. A tepsibe helyezett tészta egyik felét megkenem sárgabaracklekvárral.
8. A tepsi barackos oldalára helyezzük a túrót, a másik oldalra az almás reszelékünket.
9. Kinyújtjuk a másik fél adag tésztánkat is, ráhelyezzük a töltelék tetejére, az oldalát behajtogatjuk.
1 db tojást felverünk villával, majd megkenjük vele a piténk tetejét, ezt követően villával itt-ott megböködjük.
10. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz, illetve az oldalán is látni fogjuk, ha megsült.
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!!! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése