2015. április 13., hétfő

Mama zserbója

Ez egy régi családi recept, a mama zserbója jelen volt minden karácsonykor, húsvétkor, no meg persze, ha mi kértük! :-)

Hozzávalók:

Tészta:
500 gramm liszt
250 gramm vaj
3 ek porcukor
2 tojássárgája
1 egész tojás
2 dkg élesztő
1,5 dl tej

Töltelék:
250 gramm dió
250 gramm cukor
1 cs. vaníliás cukor
lekvár (házi lekvárból majdnem 1,5 üveg)

Csokimáz:
2 ek olaj
150-180 gramm étbevonó (attól függ, milyen vastag csokit akarunk)

A lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a porcukrot is.
Kis mélyedést formálok, amibe beleteszem a tojásokat.
Az élesztőt a langyos tejjel és egy kis cukorral felfuttatom, majd ezt is beleöntöm a tojások mellé.
Jól összedolgozom a tésztát, amiből aztán 4 cipót formálok. Egyesével laposra nyújtjuk őket (a tepsink méretének megfelelően).

A diót ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot.

Az első tésztalapot a kivajazott tepsibe helyezzük, megkenjük lekvárral, ráhelyezzük a cukros diót.
Ezt követi a 2., 3. tészta, amiknél szintén így járunk el.
A végén lefedjük az utolsó adag tésztával, kicsit megnyomkodjuk, villával megböködjük, 1 órát pihenni hagyjuk.

Sütőben, 180 fokon (alsó-felső sütés) készre sütjük.
Ez általában 25 perc, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Miután kihűlt, forró víz felett megolvasztjuk a csokit, amit szépen a zserbónk tetejére csorgatunk, elsimítunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése